vroeger en nu

1901, groentehandelaar Bartholomeus Leijnse werd geboren. Hij leurde met zijn spullen langs de huizen. Bart had in het Armeniaans Schuitvlot stallen voor zijn twee paarden. In 1944 werden de paarden door de Duitsers gevorderd. Toen in datzelfde jaar een groot gedeelte van Walcheren onder water kwam te staan, zocht Bart een betere plaats voor zijn spullen. Hij kwam terecht in de Spanjaardstraat, waar zijn collega en vriend Piet Jacobse al een pakhuis had. Ze besloten om samen verder te gaan.

In 1947 kwam Bart's zoon, ook een Bart, in de groentewinkel werken. In 1962 kreeg Bart 1 ernstige maagklachten waardoor hij genoodzaakt was te stoppen met werken. Hierdoor kreeg Bart 2 de kans om de winkel over te nemen. Bart was een zakenman in hart en nieren. De Groentehal is niet zo maar een winkel waar je groente koopt. Mede door Bart zijn karakteristieke inzet, is het de zaak geworden die het nog steeds is. Al die mooie kleuren van groente en fruit, 'het is een lust voor het oog'.
Op een vrijdagavond in 1966 kwam Jaap in de winkel werken. Drie jaar lang vormden Jacobse, Leijnse en Looise een driemanschap.

In 1960 werd het leuren gemotoriseerd. De twee paarden, waarvan een schimmel die elk jaar door Sinterklaas bereden werd, verdwenen. Na 1980 was het leuren afgelopen, klanten kwamen voortaan zelf naar het pakhuis. Dit pakhuis werd door een paar planken en een likje verf echter snel gepromoveerd tot groentehal.

Ook Bart 2 moest vanwege lichamelijke klachten veel te vroeg stoppen met zijn werk. Hij besloot zijn zaak over te dragen aan zijn zoon, om het makkelijk te maken weer een Bart. Na eerst een periode samen met Jaap en later met Wim te hebben gewerkt, besloot Bart 3 de zaak alleen voort te zetten.

Op dit moment is het pakhuis uitgegroeid tot twee moderne winkels. In de snijruimtes maken we elke dag heerlijke salades, panklare kant-en-klare maaltijden, soepen en ga zo maar. Verder leveren we producten aan lunchrooms en restaurants, verkopen we vers gesneden frieten aan snackbars en leveren we aan verschillende verzorgingstehuizen.

De paarden zijn verdwenen, maar de gemoedelijke sfeer zeker niet!

Gemaakt door De Bokx ICT